Priori-TIJD

Goed we mogen dus niet meer zeggen dat we het te druk hebben, want dat is voor sukkels, aldus bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Het is tijd om de staat van ‘busyness’ waarin we ons tegenwoordig verkeren achter ons te laten. We pretenderen grote tekorten aan tijd te hebben en ondanks dat je tijd niet hebt vraag ik me af hoe kom ik eraan?

Ik werk al jaren met verschillende takenlijsten. Enorm handig. Van hoge tot lage prioriteit. Je zou verwachten dat dit helpt om tijd te creëren aangezien het een bepaalde mate van efficiëntie met zich meebrengt. Het enige waar ik nu nog geen rekening mee heb gehouden is of een taak het wel waard is om op de lijst te komen. Stel ik de juiste prioriteiten? Hanteer ik net zo’n strenge selectie als de jury bij de Idols auditie? Blijkbaar niet, want aan het eind van de dag is de lijst even lang, al dan niet langer en zijn er een hoop rotte appels aan taken bijgekomen.

Sarah Knight

The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k.  De titel van een boek. Briljant an sich toch? De ondertitel is nog aansprekender; How to stop spending time you don’t have doing things you don’t want to do with people you don’t like. Sarah Knight schrijft 192 pagina’s klinkklare taal. Het woord f**k wordt per bladzijde minstens 10 keer genoemd. Als het me eenmaal gelukt is daar doorheen te lezen heeft ze een goed punt te pakken. Haar stijl van schrijven is overigens zo verfrissend dat vertalen naar het nederlands grote afbreuk doet aan de boodschap. Bij deze dus mijn excuses.

F**k

De NotSorry Method biedt uitkomst voor al die nutteloze verspilling van tijd, energie en geld. The surprising art of caring less and getting more. In een notendop komt het neer op het volgende:
1. Giving and not giving a f**k – leer het verschil maken waar je wel iets om moet geven en wat je beter kan laten zonder dat je als grootste egoïst wordt bestempeld.
2. Decide not to give a f**k – onderverdeeld in de categorieën; spullen – werk – vrienden, kennissen, vreemden en familie.
3. Not giving a f**k – tijd voor actie! Om goed in je achterhoofd te houden wat het je oplevert, not giving a fuck, is het handig een plusje te zetten achter ofwel de tijd die je wint, je hogere energielevel of de euro’s op je bankrekening.

Confronterende waarheid

Het boek barst van de voorbeelden. Over verplichte verjaardagen, schoonfamilie die je leegzuigen, eindeloze conference calls en de drang om erbij te horen via social media. Deze is voor iedereen die nog twijfelt over zijn of haar baan. Als eerste geeft Knight de twee redenen waarom je teveel geeft om je werk; je bent bang voor het oordeel van je baas (die controle heeft over je salarisstrook) of je bent bang voor het oordeel van je collega’s (waar je het grootste gedeelte van je dag mee doorbrengt). Heel begrijpelijk allemaal, alleen kan je hier geen invloed op uit oefenen. Waar je wel invloed op uit kan oefenen is hoe goed je je werk uitvoert en hoeveel tijd en energie je erin stopt. De confronterende waarheid kan weleens leiden tot het opzeggen van je baan. Waarom? Omdat je er niks meer aan vindt. Omdat je hebt geprobeerd om alles waar je last van hebt te elimineren, maar je nog steeds met een steen in je maag de zondagavond in gaat. Omdat het morgen weer maandag is. Prima je hoeft niet vandaag je baan op te zeggen. Stop alleen vanaf nu je energie en tijd in het vinden van een nieuwe baan, in plaats van je te ergeren aan je huidige. Comprende?

sarah