Dit jaar ga ik het anders doen

gelukkignieuwjaar

Een vers krakend jaar ligt voor je voeten, als een pas opgemaakt bed met frisse lakens. Hoe stap je erin? Pas gedoucht met een schone pyjama? Of met smoezelige voeten en een oude onderbroek? Hoe wil jij het nieuwe jaar ingaan?

Een aantal jaar geleden was mijn goede voornemen om nooit meer aan goede voornemens te doen. Ik had ergens gelezen dat die toch sneuvelen binnen 21 dagen. Dus waarom 3 weken jezelf kwellen om vervolgens in je oude patroon te schieten? En wat bleek; ook dat goede voornemen verdween als sneeuw voor de zon. Binnen no-time had ik weer lijsten vol geschreven met alles wat anders kon en moest. Allemaal gedoemd om te mislukken.

Top 3

Hoe kan het toch dat we niet in staat zijn om vol te houden wat ons (ogenschijnlijk) gelukkig maakt? Voordat je denkt dat dit een blog wordt met hoe je die goede voornemens wél gaat volhouden, wees gerust, ik geloof er nog steeds niet in. In die voornemens dan. De top 3 van 2015 bestond uit; afvallen en meer bewegen, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen en ontstressen. Ik denk dat de top 3 voor komend jaar niet veel afwijkt. Of hebben jullie iets origineels op je lijstje gezet?

Zo’n nieuw jaar biedt wel weer zeeën van ruimte. 366 dagen om precies te zijn. Het is nog onbeschreven en onervaren, aan jou om er wat moois van te maken. Je hebt de kans om alles anders te doen, of om op precies dezelfde voet door te gaan.

Pensioen

Soms is het maken van korte termijn beslissingen lastig. De angst regeert en het uiteindelijke goede gevoel lijkt nog zo ver weg. Wat gaat het je opleveren? Die relatie die het net niet is. Die baan waarvan je je afvraagt, is dit het nou? Op korte termijn knopen doorhakken levert alleen maar gemartel op. Waar ga ik dan wonen? Wat als ik over 6 maanden nog steeds thuis vacature websites afstruin? Wat mij helpt is het volgende; denk verder weg. Niet in komend jaar of over een paar jaar, maar over 20, 40 of misschien wel 60 jaar. Bijvoorbeeld door het volgende te visualiseren. Je staat op de afscheidsborrel van je werk, je gaat met pensioen. Je geeft een speech aan collega’s, oud collega’s, vrienden en familie. Wat ga je ze vertellen? Waar wil je op terugblikken? Waar wil je trots op zijn? Wat geef je ze mee?

Terug naar hier, klopt het dan nog steeds wat je nu aan het doen bent?

Extra inspiratie geeft onderstaand filmpje, en alvast een gelukkig nieuw jaar!