Herstory – je innerlijk weten, weet het zeker

Wat mij de laatste tijd bezighoudt is de vrouw. Niet zozeer de vrouw als mens an sich, maar de kwaliteiten en waarden die typisch vrouwelijk (yin) zijn. Vertrouwen, zachtheid, innerlijk weten, kwetsbaarheid, sensualiteit, compassie, empathie en intuïtie. Hier tegenover staat de mannelijke energie (yang); daadkrachtig, resultaatgericht, doelmatig, hard, snel en doen. Beide soorten energie zijn in meer of mindere mate aanwezig in mensen, zowel bij mannen als vrouwen. Vaststaat is dat een balans van beide nodig is.

In mijn zoektocht naar het vormen van een visie over vrouwelijke energie ga ik in gesprek met mensen. Zo sprak ik Jill, eigenaresse van een praktijk voor ontspanning. Jill ademt yin. Aan de hand van een set kaarten, start het gesprek. De kaart die het meest resoneert bij Jill is innerlijk weten en daarmee het onderwerp van deze blog. In verhalende vorm heb ik ons gesprek samengevat.

Wezenlijk

Ken je dat, een gevoel wat zich doorgaans ergens kenbaar maakt onder je middenrif, in je buikgebied. Een gevoel van; JA dat zit goed of NEE wegwezen hier. Innerlijk weten, je innerlijke waarheid, intuïtie, dat wat je diep van binnen weet. Het is een gevoel, wat je vaak met je hoofd uitvoerig kan beredeneren met plussen en minnen, maar zonder die aankleding blijft het een gevoel. Een gevoel wat je in kan zetten om keuzes te maken of wat je diep kan wegstoppen en negeren.

In mij en om mij heen zie ik veel zoekenden. Zoeken naar je pad, naar wat bij je past, naar wat je wilt. Vaak wordt geprobeerd om met het hoofd antwoorden te vinden die vertegenwoordigen wat je werkelijk wilt. Ik kan je vertellen – dat is onmogelijk. Wie jij in wezen bent en wat jij wezenlijk wilt ligt verscholen in het innerlijk weten.

Hoe dan?

Innerlijk weten en vertrouwen gaan hand in hand. Om het gevoel of de stem van je innerlijk weten te kunnen voelen of horen begin je met het bouwen aan vertrouwen. Vertrouwen in jezelf. Misschien ben je wel opgegroeid in een omgeving waar denken en kennis centraal stonden. Dan is de stap naar je innerlijk weten als kompas gebruiken best wel groot. De overtuigingen gaan als alarmbellen af; ‘dit is niet beredeneert, het is zweverig, ja maar, wat als.’ Geef al die gedachtes ruimte, schrijf ze desnoods op, maar neem ze vooral niet (te) serieus.

Gebruik de herfst

Het middel om contact te maken met je innerlijk weten is aandacht, tijd en stilte. Wat dat betreft zijn de herfst en winter maanden ideaal. Letterlijk en figuurlijk naar binnen keren. Voor de hoofdelijke mensen, nog wat concretere tips:

  1. Breng je geest tot rust, want vanuit stilte kom je in contact met je innerlijk weten. Een mooie tool voor meditatie en mindfulness is Headspace.
  2. Ruim je hoofd op door te onderzoeken welke belemmerende overtuigingen en ideeën de regie hebben. Welke dienen je nog en van welke mag je afscheid nemen? 
  3. Volg je impuls, je innerlijk weten spreekt via je impulsen. Wat komt als eerste in je op? Mag je dat volgen? Veel mensen twijfelen of zeggen ‘ik weet het niet’ – dat is niet je innerlijk weten, maar je hoofd of ego die de controle probeert te houden.

Hersenspinsels

Terwijl ik deze blog schrijf komen er allerlei ideeën in mij op die te maken hebben met innerlijk weten. In een lijstje hieronder deel ik deze, een toegift.

Je innerlijk weten kan je helpen om duidelijkere grenzen te stellen.

Als je geen vertrouwen hebt in je innerlijk weten, heb je geen vertrouwen in jezelf. 

De grootste saboteur van je innerlijk weten is je geest met al die gedachtes. 

Naast zelfvertrouwen is zelfliefde de weg naar innerlijk weten.