Het gevaar van geluk

geluk

Happiness, flow, vreugde; in en in gelukkig zijn. Het lijkt tegenwoordig wel het hogere doel in ons leven. Als we gelukkig zijn dan kunnen we op onze lauweren rusten. Toch denk ik dat het continu streven naar geluk een keerzijde heeft.

Met de intrede van tijdschriften als Happinez en Flow werd het gelukkig-zijn-virus aangewakkerd. Ervaringsverhalen, tips en handvatten, het leek opeens heel gemakkelijk om gelukkig te zijn. Het bijbehorende huiswerk deed ik braaf; schrijf elke dag 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent, leef meer in het nu en denk positief. Het liefst dertig dagen lang. Inderdaad aandacht geven aan wat er wel is in mijn leven in plaats van me bewust te zijn van de gaten werkt bevorderend voor mijn geluksgevoel. Het neemt alleen niet weg dat ik me ook wel eens verre van gelukkig voel. Soms zelfs ongelukkig.

Taboe

Als de zon achter een wolkendek verdwijnt en het natuurlijke licht op een dag zich tot de minimale uren beperkt, dan kruip ik het liefst met een deken op de bank. Dan ga ik met de kippen op stok. Ik verberg deze gemoedstoestand voor de buitenwereld. Wie zit er nou te wachten op negativiteit, geen zin en lethargie? Naast de schaamte sluimert er ook het gevoel dat het wolkendek iets brengt. Iets toevoegt. Het taboe staat alleen nog in de weg om het toe te laten.

De herfst

Laatst werd ik door een wijsheid gewezen op de seizoenen. Of ik wel enig idee heb waarom we die hebben en wat deze ons brengen? Nu de herfst weer in volle glorie de dag bepaald en ik mijn garderobe switch van kort naar lang ontstaat er ook enige onrust (zoals wel vaker bij verandering). De herfst heeft blijkbaar een doel. De herfst is de voorbereiding van een groot afscheid. Alles wat zo groeide en bloeide heeft zijn functie gehad en maakt zich klaar om los te laten en terug te geven aan de aarde.

Loslaten

Goed die herfst dus, waar de term herfstdepressie te pas en te onpas geroepen wordt, is dus nodig voor de natuur en nodig voor de mens. Het betekent niet dat je niet gelukkig mag zijn in de herfst. Of dat glimlachen alleen bestemd is voor de lente maanden. Volgens mij betekent het loslaten van wat je niet meer nodig hebt. Om te kunnen loslaten is het handig om je bewust te zijn welke ballast je met je meedraagt. En daar komt de functie van met dat dekentje op de bank gaan liggen om de hoek kijken. Je kan niet stilstaan als je met je blije hoofd elke sociale gelegenheid afstruint. Sta je zelf toe om stil te staan als de bladeren van de bomen vliegen.

1 thought on “Het gevaar van geluk”

Reacties zijn gesloten.