Getting Things Doorgeschoven

flexibel2

Als ik de inspiratie niet op zoek, dan komt de inspiratie wel naar me toe. Zo kreeg ik een boek van een wijsheid onder mijn neus geschoven. Het boek heet Flexdenken – overleven in een best ingewikkelde en gegarandeerd onzekere wereld.

De stier

Voor degene die zich enigszins in de astrologie hebben verdiept weten dat de kenmerken van een stier (mijn sterrenbeeld) betrouwbaar, liefdevol en geduldig zijn. De andere kant wordt gedomineerd door eigenschappen als volhardend, koppig, conservatief en star. Zonder enige twijfel kan ik bevestigen dat al deze kenmerken in meer of mindere mate op mij van toepassing zijn. In het boek wordt de verschuiving beschreven van stabiliteitperk naar flexibiliteitperk. Onzekerheid als vertrekpunt. HELP. Voor een doorgewinterde organisator, met de neiging tot het steeds netjes overschrijven van to-do lijstjes, is dit een verschrikking.

Overleven in onzekerheid

Gelukkig biedt het boek survival skills om te leren flexdenken. De auteur (Astrid Willems) is wars van stapsgewijze theorieën, toch waagt zij zich aan enkele praktische adviezen. En voor jullie gemak zet ik ze op een rij:

1. Fladder

Ontdek, exploreer en onderzoek. Met open houding niet op zoek gaan naar een conclusie, je laat de uitkomst open. Je gaat op zoek naar meerdere mogelijkheden. Hoe vaak hoor je jezelf ‘ja maar (…) ‘ zeggen? 

2. Structureer

Een idee, en nog een idee en vervolgens heb je 20 jaar lang ideeën. Structuur heb je nodig om tastbare waarde te creëren. Met structuur bewaak je creativiteit en leid je creatieve energie in banen zodat er waardevolle output ontstaat. Zonder richting krijg je chaos. In welke omgevingen heb jij het gevoel dat alles mogelijk is?

3. Flop & Flip

In een wereld waar alles verandert en beweegt is fouten maken van ongekende waarde. De fout is onze verrijking, ons onderzoek, onze verkenning. Door de fout te omarmen creëren we ruimte om te spelen. Door de fout te kantelen doen we nieuwe en zinvolle informatie op. Door de fout  herhaaldelijk te begaan (telkens een andere) komen we in een modus van voortdurend leren. Wat is de beste fout die je ooit hebt gemaakt?

4. Wankelen

Vrijwillig toedienen van stressoren die je vooruit helpen. Jezelf dus bewust in disbalans brengen. Wankelen betekent een houding ontwikkelen van blijvend leren. Blijvend leren betekent spanning. Leren vergt namelijk inspanning. Echter die inspanning is een zinvolle investering. Stel, er zijn geen beperkingen. Hoe zou je leven eruit zien?

5. Prototypeer

We koesteren het verlangen iets perfect op te leveren of te bedenken. Hierdoor zijn we geneigd het testen uit te stellen totdat we zeker zijn van onze zaak, totdat we met iets echt goeds op de proppen komen. Maar wanneer is iets echt goed? Juist. Dat weet je pas zodra je gaat testen. Vroegtijdige blootstelling aan feedback geeft je vroegtijdig inzicht in de kwaliteit van je idee. Hoe snel treed jij naar buiten met je ideeën?

Aspirant flexdenker

Goed, als aspirant flexdenker kan ik maar beter eerlijk zijn. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik durfde te zeggen dat mijn site online staat. Pagina’s met halve teksten, verschillende lettertypes en linkjes die niet werken, eerst perfect en dan pas live. Gelukkig is het deze stier met structuur wel gelukt om het idee niet bij een idee te laten, maar toch te starten met een eigen bedrijf. Het overzicht besteed ik nu uit aan mijn onderbewuste; Getting Things Doorgeschoven. Heb vertrouwen en ontspan.

(Boek Flex denken – Astrid Willems)